Ganska ofta, när du frågar folk om det första de förknippar med polska köket, svarar de något i stil med: “Det finns massor av kött! Speciellt fläsk! Potatis och pierogi, och det är inte så nyttigt! Men det är inte hela sanningen. Polen har faktiskt också otroligt många nyttiga rätter. Många av dom polska rätterna har en stor historia i den Polska staden Krakow. Så ifall du vill resa till Krakow och vara nyttig rekommenderar vi att du beställer någon av följande på restauranger i Krakow

  • Surkål är en form av fermenterad kål, som har varit populär i Polen i hundratals år. I likhet med odlade mejeriprodukter som yoghurt och kefir, går surkål genom jäsning processen. Under den producerar surkål nyttiga probiotika som förbättrar immunförsvaret, kognitiva och magens funktioner.
  • Honung är otroligt populärt i Polen och serveras både i mat och dryck. Med den månghundraåriga biodlingstraditionen är Polen Europas främsta producent av honung. Rik på vitamin och enzymer som inte finns i något annat naturligt livsmedel. Den finns i olika sorter, uppkallad efter de växter de är gjorda av. Dessa inkluderar vår raps, ljung, bovete, akacia, lind, klöver, hallon, och många andra.
  • Traditionellt polskt bröd är en oval limpa, som kännetecknas av sin lätta, delikata smak och läckra aromer. Det är en blandning av vete och rågmjöl, detta är varför det har positiva effekter på din organism. Råg undertrycker din önskan att äta och inte påverkar inte dina blodsockernivåer, vilket kan orsaka okontrollerbar hunger och minskad energi.
  • Polsk ättiksgurka är poplär och serveras ofta till surkål.Till skillnad från på andra håll i Europa, polska inlagda gurkor görs med naturlig jäsning, i stället för ättika, därför har alla naturliga probiotika som bildas i jäsningsprocessen bevarats. De är inlagda med vitlök, dill och oraffinerat salt, som står för deras perfekta sura smak.

Detta är dom populäraste rätterna som är väldigt nyttiga i polen. Men polen har så mycket mer mat och vi kan inte gå genom allt idag men ni kan gärna läsa mer om Polsk mat här.

Inlägget publicerades i Blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *