EAA vs BCAA – Inledning

Detta inlägget gör vi för att beskriva enkelt skillnaden mellan essentiella aminosyror (EAA) och grenade aminosyror (BCAA). Denna veckan publicerade vi en instagram-story på @nyttigmatnu med frågan om våra följare visste skillnaden mellan de två populäraste aminosyror. Hela 82% visste inte skillnaden vilket inte är så konstigt. När man handlar aminosyror så får man ofta ingen beskrivning mellan skillnaderna och det är svårt att Googla sig fram ett bra och enkelt svar utan massa teorier och avancerad textförklaring. Vi kommer inte att gå in på för djupt vatten utan göra en enkelt beskrivning som förklarar skillnaden och vad som passar dig bäst.

EAA vs BCAA

BCAA är en förkortning på den engelska meningen Branched Chain Amino Acids (Grenade aminosyror) och består av leucin, isoleucine och valine som är tre olika aminosyror.

EAA är en förkortning på den engelska meningen Essential Amino Acids (Essentiella aminosyror) och består av leucin, lysin, fenylalanin, treonin, valin, histidin, isoleucin, tryptofan och methionine.

Vad är aminosyror?

Aminosyror är de små beståndsdelar som bygger upp proteinet i vår kropp. Dessa är nödvändiga för muskeluppbyggnad, immunförsvar och ämnesomsättning. Till skillnad från protein du får i dig via kosten eller proteinpulver så är både BCAA och EAA är aminosyror som tas upp direkt av kroppen utan att delas upp i mindre beståndsdelar. Den viktigaste aminosyran är Leucin som hjälper till att stimulera muskeluppbyggnaden.

EAA eller BCAA

Skillnaden mellan EAA och BCAA är nästan obefintlig. Båda är beståndsdelar till proteinet som snabbt tas upp av kroppen. EAA innehåller fler aminosyror än BCAA men båda två innehåller Leucin som hjälper till att stimulera muskeluppbyggnaden, vilket är det viktigaste gällande aminosyror. Slutsatsen är alltså att det inte spelar någon stor roll vilken av aminosyrorna du använder, dock är ofta BCAA lättare att smaksätta och har mer än ofta godare smaker än EAA.

När ska man ta aminosyror?

För att få maximal effekt av BCAA och/eller EAA så bör de intas direkt innan träning, bäst effekt om du dricker aminosyrorna på tom mage. För maximal effekt kan du även ta en portion direkt efter träningen. Om du är orolig att du inte får i dig tillräckling med protein under en dag så fungerar det utmärkt att ta aminosyrorna tillsammans med måltider för att öka proteinet.

EAA eller BCAA under viktnedgång

Studier har visat att intag av både EAA och BCAA under viktnedgång har en positiv effekt. Detta beror självklart på vilken kost du äter. Äter du mindre kalorier än du förbrukar så går du ner i vikt. Aminosyror hjälper till med att maximera fettförbränningen utan att tappa muskelmassa när du går på kaloriunderskott. De sparar kroppens flykogener och ökar insulinkänsligheten vilket kan göra att dina resultat visar sig snabbare. Aminosyror har även mindre kalorier än exempelvis Whey proteinpulver.

Våra rekommendationer

Vi använder BCAA och/eller EAA dagligen i samband med träning pga. Att de smakar otroligt gott, är enkelt att ta med sig och ger bra resultat. Våra rekommendationer är GAAM nutrition BCAA candy series pga. Smaken och priset. Kollektionen Candy series är en BCAA som finns i flera olika godissmaker, helt underbara. Använd rabattkod: PBNYTTIGMATNU så får du 15% rabatt på ordinarie priset 199kr.

bcaa proteinbolaget

Är du istället ute efter att testa EAA så kan vi rekommendera Core EAA från Svenskhälsokost, den finns i smakerna äpple och vilda bär. Core har jobbart hårt med att ta fram en effektiv EAA som även smakar gott. Just nu 279kr (ord. 299kr).

Om du inte riktigt bestämt dig för om du vill testa BCAA eller EAA så rekommenderar vi starkt EEAnab Xplode från Olimp som finns att handla hos Svensktkosttillskott. Detta är en kombination av BCAA och EAA med smak av annanas. Just nu 349kr (ord. 449kr), rekommenderas starkt.

Bonustips!

En portion BCAA + en portion Maltodextrin (snabba kolhydrater) efter träningen hjälper kroppen att återhämta sig snabbare och maximera muskeluppbyggnaden. Detta är inte livsviktigt om du äter en riktig måltid som innehåller både protein och kolhydrater inom 2 timmar efter träningspasset.

Har du testat EAA eller BCAA? Lämna en recension med ditt betyg och gärna en motivering. Din personliga recension kommer sedan att visas under inlägget inom några timmar oavsett betyg och omdöme. Lämna din recension i kommentarsfältet under eller kontakta oss med din recension.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *