Det ultimata kosttillskottet för dig som tränar hårt. Maximera kroppens förutsättningar för muskeltillväxt, uthållighet och återhämtning med ZMA. Samtidigt som kosttillskottet ZMA också stärker immunförsvaret och minskar kortisolnivåerna i kroppen. I den här artikeln finns svar på allt om ZMA kosttillskott men du får även vår jämförelse av alla vettiga kosttillskott vi testat.

 • Vad är ZMA och vad innehåller det?
 • Vad är kosttillskottet ZMA bra för?
 • Vilket ZMA kosttillskott är bäst?

Eller kanske inte exakt allt om kosttillskottet ZMA, eftersom det skulle krävas hur många uppslag som helst att beskriva allt i micro detalj. Men du har nog svar på tillräckligt mycket om ZMA att du fattar följande matematiska regel. ZMA + Träning = Sant!

1. ZMA, Protein.se

150 kapslar, 199 kr

Vårt betyg:

 • Innehåll/portion (2st kapslar)
 • Magnesium: 476 mg
 • Zink: 13 mg
 • Vitamin B6: 2,8 mg
Köp här

Använd kod NYTTIGMAT35 för 35% rabatt.

2. ZMA, Fairing

90 kapslar, 99 kr

Vårt betyg:

 • Innehåll/portion (2st kapslar)
 • Magnesium: 300 mg
 • Zink: 20 mg
 • Vitamin B6: 7 mg

3. ZMA, Scitec

60 kapslar, 149 kr

Vårt betyg:

 • Innehåll/portion (2st kapslar)
 • Magnesium: 450 mg
 • Zink: 30 mg
 • Vitamin B6: 11 mg

4. ZMA, Olimp

120 kapslar, 249 kr

Vårt betyg:

 • Innehåll/portion (1st kapslar)
 • Magnesium: 150 mg
 • Zink: 10 mg
 • Vitamin B6: 3,5 mg

5. ZMA, SSN

90 kapslar, 159 kr

Vårt betyg:

 • Innehåll/portion (2st kapslar)
 • Magnesium: 96 mg
 • Zink: 20 mg
 • Vitamin B6: 6 mg

6. ZMA, GAAM

100 kapslar, 99 kr

Vårt betyg:

 • Innehåll/portion (3st kapslar)
 • Magnesium: 250 mg
 • Zink: 25 mg
 • Vitamin B6: 10 mg

ZMA kosttillskott recension och bäst i test

Vad innehåller kosttillskottet ZMA?

ZMA består av tre delar. Två olika mineraler och en vitamin. Zink och Magnesium samt vitamin B6. Alltså är ZMA ingen ”egen” mineral eller vitamin i sig. Det är en hopsättning av tre ämnen som kroppen behöver för bland annat proteinomsättning, hormonreglering och muskelavslappning. Tillsammans skapar dessa tre ämnen bra förutsättningar för muskeltillväxt, fettförbränning och återhämtning för kroppen och musklerna i form av god nattsömn. Förutom det så finns det studier på att Zink och Magnesium ihop minskar hormonet kortisol i kroppen. Kortisol är ett stress-hormon som bryter ner kroppen och gör det lättare för oss att bli sjuka eller deprimerade. Plus att det har en negativ inverkan på kroppens återhämtning.

Vad är kosttillskottet ZMA bra för?

Att ZMA innehåller Zink, Magnesium och B6 som är viktiga för kroppen har vi nu konstaterat. Men frågan blir då, såklart vad dessa ämnen fyller för funktioner i kroppen. Det ska vi nu titta närmare på.

Zink

Zink bidrar till flera av kroppen funktioner. Bland annat ämnesomsättning, immunförsvaret och hormonbalansen.
Mineralen Zink är också en del i uppbyggandet av det ”manliga könshormonet” testosteron. Du har kanske hört någon gång att testosteron och muskelbyggande går hand i hand. Desto mer testosteron i kroppen desto bättre resultat får du av din träning.
Det betyder alltså att om du inte får i dig tillräckligt med Zink eller om du har brist på Zink-mineral i kroppen, så sjunker din hormonproduktion. Förutom sänkt produktion av testosteron så är brist på Zink negativt för kroppens reparationen av vävnader, sänkt immunförsvar och matsmältningsförmåga.

Magnesium

Magnesium spelar en viktig roll i nervsystemet och för musklernas funktion. Denna mineral bidrar till musklernas möjlighet till avslappning. För att dina muskler ska kunna växa så behöver cellerna återhämta sig ordentlighet efter varje träningspass. Det krävs kvalitativ sömn och avslappande muskler för bästa återhämtningsförmåga. Har du brist på magnesium i kroppen så kan du få ”myr kryp” i benen på kvällen. Eller vakna på natten av kramp/sendrag i framförallt benen. Det är ju inte en speciellt härlig känsla.
Det är en fördel att ta ZMA tillskottet på kvällen, för att främja återhämtningen.

Vitamin B6

Vitamin B6 är en del i kroppen som reglerar nervsignaler, hormoner och proteinomsättningen. B6 bidrar också till att bilda röda blodkroppar. Dessa blodkroppar har i uppgift att transportera syre via blodet, till alla celler i kroppen. Mer syre = Mer uthållighet. Vitamin B6 hjälper också kroppen med upptaget av viktiga ämnen som tillexempel magnesium och zink.

Hur vet jag om jag behöver ZMA?

Är du en fysiskt aktiv människa och/eller tränar hårt samt äter en balanserad kost? Så är tyvärr risken ändå ganska stor att du inte får i dig tillräckligt med mineralerna Zink och Magnesium. Eftersom omsättningen av dessa mineraler är hög när du tränar och svettas mycket.

I och med sammansättningen av tre ämnen så ger ZMA kroppen optimala förutsättningar för dig som tränar. För att främja kroppens förutsättningar till att uppnå önskvärda resultat av din träning. Med tanke på att kosttillskottet ZMA bidrar till proteinsyntesen, hormoner för muskelbyggandet och återhämtning av musklerna.
Samt genom att motverka brist på viktiga ämnen för kroppen som annars kan bidra med motsatt effekt. Med andra ord så passar ZMA framförallt till dig som tränar hårt eller har ett aktivt liv i övrigt. Kanske i form av fysiskt ansträngande arbete eller liknande. Det finns egentligen inga nackdelar med att ge kroppen extra tillskott.

Glöm inte att läsa vår stora guide om proteinpulver där vi testar oss fram till de bästa proteinpulvret.

Vilket ZMA är bäst?

På vår topplista ovan hittar du våra favoriter, men det finns en uppsjö av leverantörer och märken på ZMA produkter. Vissa av bättre kvalitet och vissa av sämre, såklart. Kom ihåg att ingen ZMA produkt oavsett hur bra kvalitet du köper, är någon form av Quick-fix som ger resultat direkt. ZMA är ett kosttillskott som ger resultat på ett långsiktigt plan.

Våra främsta rekommendationer är ZMA från protein.se där du får 35% rabatt med vår rabattkod ”NYTTIGMAT35”. Men vi slår även ett slag för ZMA från Fairing Nutrition och Scitec Nutrition. Dessa tre innehåller rimlig mängd vitaminer och mineraler samt ligger bra till prismässigt.

Helst ska du köpa en produkt som innehåller zink och magnesium i kelaterad form. Därför att det kroppen kan du upp den formen lättare. Varför det? Jo, för att den kelaterade formen av mineraler är bundna av aminosyror som kroppen mycket lättare kan ta upp och tillgodose till cellerna.

Hur hittar jag Kelaterade mineraler?

Kelaterade mineraler står beskrivna i innehållsförteckningen med slutstavelserna glukonat eller aspartat. Oxiderade mineraler däremot som har slutstavelser på oxid har våra kroppar väldigt svårt att ta upp.

Förutom att att välja rätt form av mineral för kroppen så är ett tips också att tänka på vilken mängd produkten innehåller. Alltså vilken mängd av Zink, Magnesium och vitamin B6. Detta för att vara säker på att du får i dig rekommenderat dagligt intag. Vissa produkter innehåller inte tillräcklig mängd per ”tablett” för det rekommenderade dagliga intaget. Vilket gör att du istället behöver ta flera tabletter per dag. Med andra ord så är inte alltid den med lägst pris, den produkt som är mest ekonomisk i längden.

Tänk också på att undvika att ta kosttillskottet tillsammans med mejeriprodukter. Eller någon annan produkt som innehåller kalcium. Eftersom kalcium hämmar kroppens upptag av magnesium.

Sammanfattning ZMA kosttillskott recension och bäst i test

ZMA är ett kosttillskott som innehåller två mineralen (zink och magnesium) och en vitamin (B6). Kosttillskottet förbättrar din proteinomsättning, hormosreglering och muskelavslappning. Om man är en aktiv person så är risken stor att man har brist på mineralerna och då är ZMA ett tillskott som kan bli mycket viktigt.

När du ska köpa ZMA ska du inte bara kolla på priset. Många billigare alternativ innehåller låg mängd och kräver då ett mer konsekvent intag. Kika först och främst på innehållet, antal kapsar och därefter på priset. Lycka till i jakten på ZMA!

Tyckte du om läsningen? Läs gärna fler recensioner här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *