Inlägget innehåller annonslänkar från Protein.se.

Ärtprotein

Allt om ärtprotein. Ett fullvärdigt protein ifrån växtriket. Ett fullvärdigt protein betyder att proteinkällan innehåller alla de essentiella aminosyror som protein är uppbyggt av. I avsnittet om “Innehåll” lite längre ner i artikeln förklarar jag begreppet fullvärdigt protein lite närmare.

Ärtprotein är ett bra alternativ till proteinkälla eller som kosttillskott av flera anledningar. Tillexempel om du äter växtbaserad kost och vill vara säker på att du får i dig tillräcklig mängd protein. Särskilt om du är en aktiv person eller tränar mycket. Om du är laktos/gluten intolerant alternativt “bara” har känslig mage så är ärtprotein ett bra alternativ. Eftersom ärtor är lättsmält och snälla emot magen.

RABATTKOD

Använd rabattkod ”NYTTIGMAT35” när du köper ärtprotein hos populära Protein.se så får du 35% rabatt på hela din beställning!

Handla nu

Vad är ärtprotein?

Ärtan är en baljväxt med högt näringsinnehåll. Inom gruppen baljväxter tillhör också bönor, kikärtor, linser, jordnötter och sojabönor. Proteinet i ärtan har högst biologiskt värde av de vegetabiliska proteinkällor som finns. Ju högre biologiskt värde desto bättre kan kroppen tillhandahålla proteinet ifrån källan. Dessutom så innehåller ärtprotein mycket vitaminer och mineraler som bidrar till kroppen och musklernas funktion.

Betakaroten är ett hjälpmedel för kroppen för att tillverka vitamin A vid behov. Det är bra då betakaroten ger en färg som skiljer sig en aning från den färgen man får av solen. Den färgen som soltabletterna ger kan ses som mer attraktiv än den som man enbart får från solen. Det är även bra att då du kan få i dig betakaroten genom kosten, genom att äta mer morötter och spenat. Om du ser till att kombinera en kost som är rikare på betakaroten samtidigt som du äter dessa tabletter så kommer du bli brun snabbt och effektivt.

Framställning av protein koncentratet

Vid tillverkning av protein koncentratet ifrån ärtor, så separeras proteinet från övriga uppbyggnadsdelar. Uppbyggnadsdelar såsom kolhydrater och fett. Både gröna och gula ärtor används för framställning av ärtprotein. Dock så är gula vanligast att utvinna proteinet ifrån. Ärtorna är uppbyggda på ett sätt som gör det till en relativt enkel process att separera de olika näringsdelarna ifrån varandra. Genom att pressa, torka och ”vattenspraya” ärtorna i flera omgångar så utvinner man det växtbaserade proteinet. Som dessutom är väldigt rikt på aminosyror och samtidigt snålt på kolhydrater och fett.

Innehåll

Protein är uppbyggt av massor av olika aminosyror. Våra kroppar behöver protein för att kunna bygga muskler, ta upp näringsämnen, bilda hormoner och enzymer, reparera skador/vävnad osv. Vi är beroende av de olika aminosyrorna för vår överlevnad helt enkelt. Våra antikroppar, med andra ord hela vårat immunsystem består av aminosyror. Det är 20 stycken olika aminosyror som vi behöver för våran överlevnad. 11 av dessa kan kroppen tillverka på egen hand, så länge den har tillfredställande näring. Dessa kallas icke essentiella aminosyror. Men resterande 9 av de 20 aminosyrorna behöver kroppen få i sig regelbundet via kosten. Ett fullvärdigt protein innebär med andra ord att de innehåller alla de 9 aminosyrorna som vi behöver för att överleva. Men som kroppen inte själv kan producera.

Ärtproteinpulver innehåller aminosyror för dig som tränar

Denna näringstäta proteinkälla har ett högt innehåll av bland annat aminosyrorna, Arginin och Lysin. För dig som tränar mycket är dessa aminosyror speciellt viktiga om du vill uppnå bra resultat och öka din muskeltillväxt.

Arginin: Ökar blodtillförseln till arbetande muskler genom att vidga blodkärlen. Det gör att blodet kan flöda lättare igenom kroppen samtidigt som hjärtat inte behöver jobba så hårt. Samt att du får ”pump” i musklerna. Med ökad syreförsörjning till musklerna genom blodomloppet så ökar även uthålligheten. Med ökad uthållighet, kan du träna längre = Bättre resultat/större muskeltillväxt.

Lysin: Bidrar till flera funktioner i kroppen bland annat tillväxt. Samt att den hjälper till med kroppens fettförbränning och omsätter proteiner i kroppen.

Vilka fördelar med ärtprotein?

Vad har då ärtprotein för fördelar? Förutom att ärtproteinpulver är en miljövänlig gröda så är ärtan en av få grödor/växter som kan använda och binda kväve i luften. Därför behöver inte ärtan kväverik gödsel när den planteras. Kväve/Nitrat i marken är en stor källa till miljöförstöring när det läcker ut i grundvattnet.

Fullvärdigt växtbaserat protein.

Innehåller alla nio essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan tillverka på egen hand.

Gluten, soja, nöt, ägg och mjölkfritt.

(Tänk dock på att ärtan är en baljväxt, så om du är allergiskt emot någon annan baljväxt så kan du även reagera på ärtprotein)

Helt fritt från laktos.

Ärtprotein innehåller inte laktos eftersom det är framställt helt utifrån ärtor. Tillskillnad från vassleprotein som framställs av mjölk produkter. Dock så finns det många vassleprotein på marknaden som är laktosfria, men som ändå kan innehålla “spår av laktos”. Den risken finns inte i ärtprotein.

Ärtprotein är lättsmält och mjukt emot magen.

Ärtan är som sagt en baljväxt. Baljväxter har ett rykte om sig att sätta igång magen och göra den uppblåst. Men i framställningen av proteinkoncentratet så tar man bort det mesta av stärkelsen och fibrerna från ärtan. Vilket gör att problemet med uppsvälld, gasig och ond mage förvinner.

Låg mängd kolhydrater och fett.

Med anledning av det ovan nämnda. Det vill säga att man enkelt kan utvinna endast proteinet ur ärtan och “lämna kvar” resten av uppbyggnadsdelarna. Så har man skapat en proteinkälla som är låg på kolhydrater och fett.

Långsamt upptag av kroppen.

Även fast ärtprotein är lättsmält för magen så har det ett långsamt upptag i kroppen. Det gör att du håller dig mätt i under en längre stund. Samt att musklerna i kroppen är tillgodosedda med protein länge. Förutom det så håller du blodsocker nivån mer stabil.

Neutral i smaken

Att proteinet har en neutral smak är perfekt eftersom det då kan utgöra bas i både matlagning och bakning. Du kanske vill baka bröd som innehåller extra protein men som ändå smakar bröd. Det är fördelaktigt att proteinet har en neutral smak även när du använder det i smoothies, vitamindrycker, bars eller liknande. Eftersom du då kan blanda, mixa och variera med andra smaker. Det finns massor med inspirerande recept på nätet med ärtprotein som bas.

Testa Vegan SLIM Måltidsersättning

Om man är skeptisk till smaken av ett ärtproteinpulver så kan vi nu ge dig 35% rabatt på populära Vegan SLIM Måltidsersättning. Detta är ett ärtproteinpulver med en bas av ärtprotein och havre. Protein.se har fokuserat på smaken mest av allt och i skrivande stund så finns den i smakerna vegan vanilj och vegan mango.

RABATTKOD

Använd rabattkod ”NYTTIGMAT35” när du köper ärtprotein hos populära Protein.se så får du 35% rabatt på hela din beställning!

Handla nu

Vegan SLIM Måltidsersättning från Protein.se: Slutbetyg & recension:

Har du testat ärtprotein? Lämna en recension med ditt betyg och gärna en motivering. Din personliga recension kommer sedan att visas under inlägget inom några timmar oavsett betyg och omdöme. Lämna din recension i kommentarsfältet under eller kontakta oss med din recension.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *