Spraytan är en brun-utan-sol-behandling som har funnits sedan 1997. Behandlingen kommer från USA och kallas även soldusch, solspray eller airbrush tanning. Det är en helkroppsbehandling för dig som vill ha ett naturligt och jämnt solkysst utseende, med en nyans som är anpassad till din hudton, utan orange skiftningar. Även om helkroppsbehandling är det bästa, så kan du välja att bara “BUS:a” utvalda delar av kroppen, som ansiktet eller benen.

Vid spraytanning används en färgspruta eller airbrush som med högt tryck applicerar färgvätskan, med DHA (dihydroxyacetone) i, på din kropp. DHA är det ämne som gör att din hud får pigment och ser solbränd ut. DHA är en naturlig sockerlösning som kommer från sockerrör och genom att reagera med kroppens egna aminosyror (keratin) bildas pigmentet melanoidin (som är densamma som melanin) i hudens yttersta lager (hornlagret). DHA är godkänt av Läkemedelsverket och amerikanska FDA sedan 1970-talet. Även om inga risker har visats genom forskning ska du alltid vara försiktig om du har andra allergier och gärna prova på en mindre yta innan du behandlar hela kroppen. Detsamma gäller om du är gravid.

Behandlingen genomförs på cirka 15 minuter – då sprayas du med två lager färg och färgen har fått torka in på huden. Resultatet varar cirka 6-10 dagar, beroende på hur ofta du duschar eller badar och hur huden preparerats innan behandlingen. För att behålla en jämn bränna rekommenderas att behandlingen görs om varje vecka.

Vad kostar en spraytan?

Priset på en spraytan varierar enormt, det beror på om du vill göra arbetet själv eller gå till en salong som hjälper dig. Det finns skönhetssalonger i varje stad som erbjuder denna typen av behandling. Exempelvis kan du göra din spraytan i Stockholm om du bor där, eller leta upp en salong där du befinner dig. En behandling som använder doft- och klibbfria, veganska och naturliga produkter i storstäder kostar mellan 300 kronor och 500 kronor.

Om du istället går till Apoteket eller liknande så kan du hitta self-tanning spray eller mousse för ca. 200 kronor beroende på märke och innehåll. Fördelen är att produkten räcker till fler behandlingar och är billigare. Nackdelen är att du kan riskera att få en ojämn färg eller få fläckig färg på händerna. Använd alltid en spraytan-handske om du ska göra arbetet själv. Så, våra rekommendationer är att du letar upp en bra spraytan-salong om du vill få bättre färg för ett specifikt tillfälle eller event. Om du istället bara vill hålla dig brun året runt, utan något ”varför” så kan du göra behandlingen hemma själv.

Året runt eller vid speciella tillfällen?

Spraytan går att göra året runt om du vill se härligt solkysst ut, men inte vill sola solarium eller på stranden. Behandlingen är oskadlig för huden och till skillnad från solens eller solariets UV-strålar slipper du risken för rynkor, sveda, eksem och hudcancer. Vid spraytanning får du även ett snabbare resultat än om du skulle sola utomhus eller i solarium. Även du som annars inte blir brun i solen, utan snarare röd, blir brun av spraytanning.

Du kanske har ett speciellt tillfälle då du vill se extra fräsch ut? Inför till exempel studenten, ett bröllop eller ett födelsedagsfirande kan det vara kul och lyxigt att unna sig en spraytan-behandling och ha den där härliga solkyssta looken! Tänk då på att göra behandlingen minst en eller två dagar innan eventet, för att färgen ska få hinna lägga sig ordentligt.

Inlägget publicerades i Blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *