Vet du vad ditt BMI är? Om inte bör du ta reda på det! BMI står för Body Mass Index och det är ett mått på kroppsfettet. Det beräknas genom att ta din vikt i kilo och dividera den med din längd i meter i kvadrat. Här får du lära dig mer om vad BMI är, hur man beräknar det och vad de olika intervallerna betyder. Du får också veta vem som bör oroa sig för sitt BMI och vem som inte bör göra det.

Om du är orolig för din vikt eller tror att du kan vara överviktig är det första steget att beräkna ditt BMI. Du kan göra detta själv eller så finns det många BMi-räknare som gör det åt dig. När du vet ditt BMI kan du tolka resultaten. Ett BMI på 18,0-24,0 anses vara hälsosamt. Ett BMI på 25,0-29,0 anses vara övervikt. Ett BMI på 30 eller mer betraktas som fetma.

Det finns vissa personer som inte bör oroa sig för sitt BMI. Dessa inkluderar gravida kvinnor, idrottare och personer som är mycket muskulösa. Detta beror på att de kan ha ett högt BMI men vara helt friska.

Hur kan man sänka sitt BMI?

Det bästa sättet att sänka ditt BMI är att gå ner i vikt genom att minimera kroppsfettet. Om du är överviktig kan även en liten viktminskning göra stor skillnad. För att gå ner i vikt måste du leva på ett kaloriunderskott. Det innebär att du äter färre kalorier än vad din kropp gör av med. Du behöver först räkna ut ditt dagliga kaloribehov, detta beräknas oftast genom kön, ålder, vikt och längd. Likt BMI så finns det flera onlineverktyg som kan hjälpa dig räkna ut detta värde. När du vet ditt kaloribehov så är en riktlinje att ligga på ca. 500 kcal underskott per dag. Så här kan du lyckas hålla ett kaloriunderskott:

  • Börja träna regelbundet
  • Ta trapporna istället för hissen.
  • Minska dina matportioner och byt ut kaloririka råvaror mot mindre kaloririka.
  • Ät mindre socker och fett.


Om du är mycket överviktig kan du behöva gå till en läkare eller dietist för att få hjälp. De kan ge dig specifika råd om hur du kan gå ner i vikt på ett säkert och effektivt sätt. Så där har du det! Nu vet du vad BMI är och hur man beräknar det. Du vet också vad de olika intervallerna betyder och hur man minskar sitt BMI.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *