holistic protein

1. Holistic Vassleprotein

Se priset i butiken
ON Gold Standard Whey 100

2. ON Gold Standard Whey 100

Se priset i butiken
Musclepharm Arnold Iron Whey

3. Musclepharm Arnold Iron Whey

Se priset i butiken

4. Core Whey Protein

Se priset i butiken

5. BSN Syntha-6

Se priset i butiken
Star Nutrition Whey 80

6. Star Nutrition Whey 80

Se priset i butiken

Bästa proteinpulvret – Så har vi gått tillväga

För att få fram vår topplista så har vi slumpat bort hundratals produkter och gjort en så ärlig och oberoende topplista som möjligt. Proteinpulvret får sitt betyg genom genomsnittligt betyg på de recensioner som finns på de hemsidor som säljer proteinpulvret och även, den viktigaste parametern för oss som är själva kvaliteten på produkterna. Holistic vassleprotein kom på en stark förstaplats, här vägde kvaliteten mer än smaken. Holistic är så rent som det kan bli, med vassle från norrländska gårdar och helt fritt från socker och sötningsmedel. Om du är ute efter ett protein med hög kvalitet så är detta ditt självklara val. Om du värderar smaken lika mycket som kvaliteten så ska du istället välja On gold standard whey.

Nedan beskriver vi så utförligt som möjligt hur vi får fram de slutgiltiga betyget på respektive produkt.

  1. Recensioner

Vi går dagligen igenom Sveriges största kosttillskottbutiker och läser recensioner på utvalda produkter för att se vad deras kunder tycker om produkterna. Vi tar fram de produkter som fått flest recensioner och räknar ut ett snittbetyg med fokus på kvalitet, pris och smak. Notera att vi endast använder oss av oberoende recensioner och det kan därför medföra att vissa produkter slumpas bort pga. Sponsring eller ambassadörer.

2. Kvalitet

Kvaliteten beräknas från produktens innehållsförteckning. Produkter som inte är certifierade eller bevisbaserade slumpas bort. För proteinpulver finns det bekräftade redskap som används för att ge ett betyg på kvaliteten.

2.1 DIAAS

Vi hämtar alltid våra betyg från DIAAS som är ett verktyg för att ange den näringsmässiga kvaliteten på proteinkällor. Detta är något som organisationerna World Health Organizations och Food and Agriculture Organization starkt rekommenderar. DIAAS är sedan 2013 det största och bästa verktyget för att få fram proteinkvalitet.

DIIAS beräknas genom att beräkna vikten av aminosyra i en proteinkälla. Det betyder att en proteinpulver som helt saknar en aminosyra kommer att få värdet 0 i ett DIAAS betyg.  DIIAS betyget sträcker sig från 0 till 130 där bra proteinkällor har ett värde över 100.

Vi sammanställer alltså snittbetyg från recensioner och DIAAS för att få fram en lista på de bästa proteinpulvret. När vi fört samman de två olika parametrarna får vi fram ett betyg från 0-5 där 5 () är det högsta betyget. Observera att betyget inte garanterar en produkts resultat, det är vår egen analys. Ett proteinpulver ska inte ersätta mat, utan endast användas som ett proteintillskott.

Är vassle det bästa proteinpulvret?

Viktigt att notera är att vi endast valt att ta med vassleprotein på vår lista. Vassle produceras från mjölk och är det vanligaste kosttillskottet att använda sig av i samband med träning. Det kan med fördel användas för att ge din kropp den mängd protein som den behöver utan att äta överdrivet mycket mat. Vassle är ett protein som tas upp snabbt av kroppen och passar därför bra efter ett träningspass då du behöver få i dig protein snabbt för att inte bryta ner musklerna.

Olika typer av proteinpulver

Vassleprotein (whey) är som sagt ovan de absolut vanligaste proteinpulvret och det protein som vi valt att fokusera på när vi tagit fram en lista på de bästa proteinpulvret. Vassle är ett protein som tas upp snabbt av kroppen och det är en av anledningarna till att just det proteinet är så populärt, men man får inte glömma att det finns fler typer av protein som passar olika individer för olika sammanhang. Nedan går vi igenom de tre vanligaste efter vassle.

Kasein är som vassle ett protein som baseras på mjölk. Kasein är ett långsamt protein och passar därför bättre att inta på kvällen innan sovdags då du inte kommer att äta på ett tag. Att proteinet är långsamt betyder även att de håller dig mätt en längre tid.

Äggprotein är ett proteinpulver som baseras på ägg. Det finns två olika typer av äggprotein och det är äggviteprotein som endast innehåller äggvita, ett bra alternativ för dig som vill undvika fett och kolhydrater. Sen finns det även heläggsprotein som innehåller hela ägget.

Biffprotein är ett protein som är producerat på nötkött. Det är ett alternativ för dig som vill undvika laktos eller som får magproblem av vanligt proteinpulver. Biffprotein har högt innehåll av BCAA och kreativ naturligt.

Proteinpulvret ersätter inte mat

Vassleprotein är alltså ett kosttillskott som inte ska ersätta riktig kost, utan endast användas som ett proteintillskott för att ge din kropp den proteinnivå som den behöver. Det är framförallt viktigt om du utövar daglig aktivitet. För att få effekt av ett proteinpulver bör du även se över kosten. För en person som tränar någon fysisk aktivitet behöver man få i sig ungefär 1,5 – 2 gram per kilo i kroppsvikt per dag.

Det finns även måltidsersättare i pulverform men dessa ska inte blandas ihop med proteinpulver, det är två helt olika produkter. Proteinpulvret är producerat för att öka just proteinintaget för atleter och är därför rikt på vassleprotein och aminosyror för att maximera muskeluppbyggnad och återhämtning. Måltidsersättning är producerat för att ge mer än bara protein till individer som inte får i sig tillräckligt mycket föda, mineraler och vitaminer genom vanlig kost. Måltidsersättare är därför oftast inte lika rikt på protein som ett proteinpulver.