Utbud:

Effekt:

Pris:

Resultat:

Folsyra (B-vitamin)
För gravida
Folsyrabrist
Folsyra med extra vitaminer
Handla här

Vad är folsyra?

Folsyra, eller B-vitamin är en viktig vitamin för vår kropp. Den bidrar bland annat till förebyggande av skador på foster i samband med graviditet. Folsyra är även en viktig del av kroppens tillväxt och skapandet av röda blodkroppar. Denna syra hjälper även till med hyn och matspjälkning. Folsyra är en konstgjord version av B-vitaminen folat som är vanligt förekommande i mat. Även fast folat förekommer i varor som t.ex. baljväxter, bär, och fullkornsprodukter så är det inte självklart att man får i sig tillräckligt.

Det är extremt viktigt i samband med graviditet att du ser till att få i dig tillräckligt med folsyra. Då det finns flera olika sätt att få i sig folat och folsyra så är sannolikheten god att du hittar ett sätt att implementera det i vardagen. Oavsett om du är gravid eller ej så rekommenderar vi att du får i dig denna vitamin genom kosten genom att t.ex. äta mer frukt och grönt. Men om du är gravid rekommenderar vi inte bara att du äter mer frukt och grönt, utan även att du tar kosttillskott som innehåller folsyra. Detta för att du skall se till att du är på den säkra sidan för dig och ditt fosters skull.

Oavsett vad ditt kön är så är det bra att se till att du får i dig tillräckligt med vitaminer. Och det gäller inte bara folsyran / Vitamin B9. Med en balanserad kost och ett bra näringsintag kan du alltid se till att du ger dig själv goda förutsättningar för att vara frisk så länge som möjligt. Det ger dig även en god möjlighet till återhämtning efter sjukdom. Men så länge som du inte är gravid så ska du inte oroa dig för brist på folsyra. Så länge något av de livsmedel som innehåller folat förekommer vanligt i din vardag.

Folsyrabrist för gravida

Brist på folsyra kan likt brister på andra vitaminer, ha mindre allvarliga följder. Men det kan också ge följder som är mycket värre. Speciellt i samband med graviditet. En brist på folsyra / folat hos gravida kan ha hemska följder. Om du ser till att få i dig det rekommenderade dagliga intag av folat/folsyra under graviditeten så löper ditt barn en mindre risk för ryggmärgsbråck.

Något som kan orsaka fysisk funktionsnedsättning. Detta är illa men man behöver inte vara orolig om man är extra noggrann med att få i sig tillräckligt med folsyra/ folat. I regel så behöver man vanligtvis inte oroa sig om man har en balanserad och hälsosam kost. Men i samband med graviditet så är det bra att ha detta i åtanke. Dock så är detta bara viktigt att hålla koll på intaget fram till vecka 12, för efter den veckan så har folsyran inte lika stor effekt på fostret.

Folsyratillskott som vi rekommenderar

För kosttillskott som kan ha stor påverkan på din hälsa så rekommenderar vi alltid de som är testade och bevisade i labb. I detta fallet finns det även en del olika alternativ som även innehåller extra tillsatta vitaminer, vilket är bra. Våra rekommendationer nedan är båda vegetabiliskt tillskott med folsyra.

holistic folsyra

Holistic

Innehåller fyra utvalda B-vitaminformer samt metylgruppsdonatorn trimetylglycin.

Läs mer/köp
great earth folsyra

Great Earth

Innehåller metylfolat, som är en lättupptaglig form av folsyra och är helt fri från animaliska tillsatser.

Läs mer/köp

Folsyra med tillsatta vitaminer

För att få ut mer ut av dina kosttillskott så kan du ta ett tillskott som innehåller flera vitaminer. Då kan du se till att du är säker på att du får i dig det du behöver. Du kan exempelvis ta ett tillskott som innehåller folsyra, vitamin B6, vitamin B12, och vitamin D. Detta tillskott kan speciellt vara bra för gravida kvinnor men även för folk med brist på vitamin B6, B12, och vitamin D. D vitaminen ser till att kalkbalansen är god i ditt skelett och dina tänder. Vilket är bra då det kan leda till att man undviker benbrott.

Vitamin B6 är bra för proteinomsättningen i kroppen. Vilket gör det till en viktig vitamin om du fokusera på att få ut mer av din mat. Då kroppen blir bättre på att omsätta protein till energi. Vitamin B12 är viktig för kroppens uppbyggnad av blodkroppar. Det är extra viktigt att se till att du får i dig vitamin B12 om du är vegan då just den vitaminen inte förekommer ofta i växter. B12 är en viktig vitamin då en brist på det kan leda till blodbrist vilket kan leda till stora problem. Så detta kombinationstillskott är mycket bra då den fyller flera funktioner, speciellt om du är gravid. Du kan med detta tillskott se till att ditt foster inte utvecklar ryggmärgsbråck. Du kan även se till att barnets skelett mår bra då D vitaminen bidrar till skelettet. Men det skulle även kunna hjälpa till med kroppens omsättning av proteiner med hjälp av vitamin B6.

Har du testat folsyra? Lämna en recension med ditt betyg och gärna en motivering. Din personliga recension kommer sedan att visas under inlägget inom några timmar oavsett betyg och omdöme. Lämna din recension i kommentarsfältet under eller kontakta oss med din recension.

Inlägget publicerades i Blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *