Är det så att du känner av att du får ont i handlederna när du tränar? Kanske du känner att det bränner i handlederna så snart du lyfter en hantel eller när du ska stå i planka? Du är inte ensam om detta! Det är inte ovanligt att få ont i handlederna när du utför vissa övningar när du tränar. Det beror ofta på att de övningarna ger ett för stort tryck på underarmarna. Om du även vrider handleden fel, eller överbelastar den så kan senorna i handen bli svullna och inflammerade. Det finns dock saker du kan göra för att träna upp dina handleder.

Undvik att få ont i handlederna

Först och främst är det viktigt att se till att undvika att du får smärta i dina handleder när du tränar. Detta kan du göra dels genom att använda dig av handledsskydd eller handledsstöd i vissa övningar samt att du även ser till att hålla handleden i en neutral position så snart du utför övningen. Utöver det så kan du även stärka handlederna på olika sätt. Ett sätt är att använda en liten boll, en så kallad stressboll, som du kan sitta och klämma på några sekunder ett par gånger om dagen. Sedan finns det även bra övningar att göra.

Två bra övningar för att stärka handlederna

Första övningen går ut på att du greppar en vikt, det kan vara en lätt hantel eller en liten vattenflaska, i varje hand. Sedan lyfter du armarna rakt ut framför dig med handryggen uppåt. Sedan så att säga ”gasar” du med händerna, fram och tillbaka, upprepa 10 gånger.
Övning nummer två innebär att greppa en vikt i varje hand, lyft armarna rakt ut framför dig och ha handflatan uppåt. Rulla sedan in handen mot dig samtidigt som du behåller armarna raka. Rulla tillbaka och upprepa 10 gånger.

Inlägget publicerades i Blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *