Artikeln är en betald annons för Sockander kiropraktorcenter.

Hur får man nackspärr?

Nacksmärtor är ett vanligt problem som drabbar de flesta någon gång i livet. Nackspärr är kramp i musklerna som gör att du blir stel och du får svårt att vrida på huvudet. Varför man får nackspärr kan bero på många orsaker. Smärta i nacke och skuldra beror vanligen på felaktig arbetsställning eller statisk och ensidig belastning. Besvären kan också uppstå av spänningar på grund av stress, problem med synen vilket gör att man omedvetet spänner nackmuskulaturen. Om man sovit i en obekväm ställning, nedkylning av nacken med mera.

Hur länge varar nackspärr?

Hur länge man har nackspärr kan variera från person till person. Generellt sätt kan nackspärren sitta kvar i ett par dagar till en vecka. Nackspärr går i de flesta fall över av sig självt men vad gör man om det fortfarande håller i sig? Ifall nackspärren själv inte har släppt efter en vecka är det en god idé att ta kontakt med en kiropraktor. För personer som lider av återkommande nackspärr är det också en god idé att ta kontakt för att bättre förstå orsakerna bakom det.

Hur blir man av med nackspärr?

Den mest effektiva metoden för att undvika nackspärr är att inte få det alls! Det låter självklart men som tidigare nämnt så är en av de vanligaste orsakerna till nackspärr dålig hållning. Det man behöver göra är att stärka upp muskler i nacken, magen och ryggen. Om man har ett stillasittande arbete är det viktigt att försöka sitta så rakt som möjligt och inte ha en onaturlig vinkel på nacken.

Men om du väl fått nackspärr så finns det metoder som kan påskynda läkningen och minska värken. Främst är det viktigt att röra på sig. Man kan tro att kroppen återhämtar sig bäst när den vilar, men kroppen trivs med att få röra på sig. Rörelsen ökar blodcirkulationen som påverkar hela kroppen positivt och påskyndar läkningen. Självklart bör du försöka undvika rörelser som gör ont, men annars kan du fortsätta göra det du brukar.

En annan viktig metod är värme. Du kan exempelvis använda en värmedyna eller linda en halsduk runt halsen. Du kan också använda särskilda vetekuddar eller kornkuddar som du värmer i mikron. Även en varm dusch eller ett varmt bad kan kännas skönt och lindra smärtan.

nackspärr
Inlägget publicerades i Blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *