För att hålla oss friska, välmående och glada är det viktigt att äta nyttig och hälsosam mat. Det är ingen nyhet i sig men frågan är då vad som är viktigast och i vilken ordning man ska prioritera sin kost. I detta inlägg tänkte jag ta upp något som är extra viktigt för oss svenskar under vintern, nämligen D-vitamin.

Handla D-vitamin här.

Vad är det?

D-vitamin är en grupp steroider som har flera viktiga funktioner i människokroppen. Till exempel ökar det absorptionen av kalcium, magnesium och fosfat. Får man i sig för lite Vitamin D kan det leda till flera åkommor och bristsjukdomar. Bland annat är det viktigt att få i sig D vitamin för att upprätthålla en hög benmassa. Således kan D vitaminbrist leda till benskörhet som i sin tur kan leda till att man får svårare att gå normalt, lättare bryter ben och får försvagade muskler.

Var finns D vitamin?

Den största källan till naturligt D vitamin är solen. Det finns även i mat som fet fisk och svamp, men i mycket mindre mängd. Vitamin D är också ett av de vanligaste kosttillskotten p den svenska marknaden.

Som jag nämnde ovan är D vitamin extra viktigt för oss svenskar under vintern. Detta beror såklart på att vi har väldigt lite sol under vinterhalvåret. Solen är även extra svag och det är näst intill omöjligt att få i sig tillräckliga mängder under vintern. Detta problem finns såklart i alla länder med lite sol. För att inte få brist behöver man därför få i sig extra mycket D vitamin via kosten under vintern. Äter man till exempel mycket fet fisk kan det räcka, men det är få som gör det.

En enklare lösning för att få i sig tillräckligt med D vitamin under vinterhalvåret är att köpa det som kosttillskott i tablettform. Det är ett billigt och effektivt sätt att förbättra och upprätthålla en god hälsa. Ett annat symptom p D vitaminbrist är depression och nedstämdhet. Man pratar ofta om vinterdepression i Sverige och det kan i många fall bero på för lite D vitamin.

Sammanfattning

Det finns mycket mat och kosttillskott som kan förbättra ens hälsa, men alla är inte lika viktiga. Något som dock är väldigt viktigt och i många fall kan göra stor skillnad är D-vitamin för oss svenskar under vintern. Till och med svenska livsmedelsverket rekommenderar tillskott av D vitamin i många lägen. Läs ytterligare information om D-Vitamin på Kosttillskottguiden.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *