I den kinesiska kalendern, kommer vintern redan i början av november. Det märks ordentligt i år. När det blir mörkare och kallare, vill vi vara inomhus mer, tända några värme ljus eller en brasa. Vi tar på oss varmare plagg och vill gärna äta maten varm. Allt detta gör vi gör för att våra kroppar har behov av det.
Sophie Zhang Rothmyr på Jadepoints menar att enligt den kinesiska medicinen är vintern njurarnas tid. Något inåtvänt, djupt, mörkt och ”gömt”. Det är inte bara vi själva som gömmer oss på vintern. Det händer även med kroppens energi som ’gömmer’ sig eller som går i ide.
Njurarnas energi är det alla viktigaste formen av energi i kroppen, den är som värme källan i ett hus eller som trädets rot. Den styr kroppens tillväxt, våra styrkor och vårt välmående. Obalans i njurarnas energi leder ofta till försvagning och tomhet som i sin tur kan leda till trötthet, ledverk, ryggont, infertilitet, högt blodtryck och diabetes.
Men vad kan man göra för att stärka njurarna när de är som mest sårbara, under vintern? Maten anses alltid vara den viktigaste ”behandlingen” i den kinesiska medicinen. Man brukar säga att, du är vad du äter.
Hur ska vi äta och vad ska vi äta?
Grundregeln är att mat och dryck skall vara varm. Men det räcker inte med att maten är varm, den skall innehålla yang energi. Bland animaliska livsmedel är exempelvis lammkött njurarnas mat, en välkryddad lammgryta värmer oss in i märgen, och behövs under vinterns tid. Det skulle vara bättre att ställa lammsteken på julbordet än på påskbordet.
Inom växteriket är alla typer av rotfrukter njurarnas mat, sötpotatis, morot, rödbetor, kålrot, och vit rättika. Speciellt rättika balanserar och neutraliserar eventuellt fett i maten och ”spolar”’ dem nedåt. Man bör definitivt tillägga rätter som innehåller rättika i svenska julbord, finns i asiatiska mataffärer.
Inlägget är skrivet av Sophie Zhang Rothmyr som är diplomerad akupunktör & örtspecialist. Ät rätt och må så gott!