Det här är ett gästinlägg från Lina Nilsson som driver instagramkontot @linas.ekologiska.barnmat som skriver om ekologisk mat och hudvård. Lina startade även ett av Malmös första ekologiska caféer 2010.
Mycket har hänt sedan jag startade ett av Malmös första ekologiska caféer 2010. Då visste många inte vad ekologiskt stod för men idag är vi lyckligt lottade att eko är ett begrepp lika vanligt som mjölk. Då fick jag leta efter bra råvaror som odlats utan bekämpningsmedel eller kött där djuren levt ett bra liv. Nu har vi hela butiker med endast ekologiska varor, gårdsbutiker som producerar och säljer eko och kan tjäna nog med pengar på det utan att behöva ha sidoverksamheter med tex konventionell odling. Efterfrågan finns och det är underbart att många fler sätter ett större värde på bra mat och kan tänka sig att betala lite extra för det. Speciellt då det påverkar våra barn och deras små kroppar ännu mer än oss vuxna.
Hur långt räcker vår kunskap om ekologiskt tänk?
Vi slänger oss med moderna begrepp som att plastbanta hemmet och jag som glasburksälskare blir superglad när vänner och familj kastar ut gammal plast eller väljer nappflaskor i glas. Vi är bekanta med ord som kretslopp och vi vet att vi ska stänga av vattnet när vi borstar tänderna eller släcka lampan när vi lämnar rummet. Vi är fullständigt medvetna om att vi ska köpa Rättvisemärkt kaffe och bananer så att de som odlar det inte utsätts för farliga bekämpningsmedel eller riskerar att bli barnlösa av hormonstörande preparat. Men trots kunskap om ekologisk mat eller att vi väljer tåg istället för flyg så är jag inte riktigt säker på att cirkeln är sluten än.
Vi är medvetna om att vissa plaster innehåller konstiga ämnen som absolut inte går att uttala. Ftalater till exempel som uttalas ‘eftalater’. Eller när vi lärt oss att titta efter BPA-fritt så seglar microplast upp som den största boven genom tiderna. Mikroplast som är små plastfragment på 1-5 mm som bland annat frigörs från bildäck eller båtskrov, men även från mer vardagliga saker, och som hamnar i haven. Och jag förstår att det är jobbigt, jag förstår att vi inte vet i vilken ände vi ska börja och att det alltid dyker upp något nytt att oroa sig över.
Produkter du kan välja bort för att förbättra miljön
Men som i alla kråksånger finns det något positivt och möjlighet att påverka. Ganska lätt dessutom. Det finns nämligen produkter i våra hem som vi lätt kan välja bort. Till exempel fleecekläder. De utsöndrar microplast vid tvätt som sedan fortsätter genom reningsverk och ut i haven. Tandkrämer med små bitar i som ser ut som konfetti. Eller peelingprodukter. Och duschkrämer och andra hudvårdsprodukter.
Jag är inte lättskrämd utan brukar försöka se det positiva i allt, hitta lösningar, men dessa vardagsprodukter skrämmer mig. Det skrämmer mig att vi kladdar krämer på kroppen, på vår hud som är vårt största organ och sedan inte tänker mer på det. Att vi köper bodylotions med allsköns dofter utan att reflektera över vad de gör när de går in i huden. För vi vill ju att de ska gå in i huden och göra oss mjuka, göra oss gott. Men plast till exempel vill jag inte ha på huden eller parabener för att produkten ska hålla längre. Jag vågar inte smörja in mig eller min lilla dotter med detta. Därför började jag göra mina egna krämer. Pretentiöst, kanske! Lätt, absolut!
Ekologisk hudvård
Det har de senaste åren dykt upp företag som säljer ekologiska råvaror och bjuder på recept för att tillverka egna hudvårdsprodukter eller smink och det får mig att jubla inombords. Tänk att stå hemma och, i vissa fall ganska snabbt, röra ihop sin egen kroppsolja med helt rena ingredienser. Det är magiskt och det känns bra för både huden och miljön. Att veta att det jag använder i vardagen inte hamnar i haven eller riskerar att störa min dotters kropp och utveckling känns bra. Det känns otroligt bra!
Av den anledning har jag beslutat mig för att ta fram bra ekologiska hudvårdsprodukter att sälja. Ekologiska kroppssmör och salvor med helt rena och faktiskt ätbara ingredienser som vårdar och tar hand om huden utifrån och in. Jag har under de senaste åren provat och experimenterat fram hudvårdsprodukter som funkar för min extremt känsliga eksemhud och för min dotter. De gör min hud gott som ingen annan kräm någonsin tidigare gjort. Och denna hudvård är helt för bra för att inte dela med mig av. Framförallt till alla barn med torr hud som lider av eksem och som tvingas att använda krämer som svider och som faktiskt ändå inte brukar fungera så bra. Och även om jag vill lansera krämerna redan imorgon så tar detta projekt tid och är fortfarande i sin linda.
Om det inte lockar att göra egen hudvård så finns det redan många bra ekologiska varumärken på marknaden som du kan använda med gott samvete till hela familjen. Så ta nu medvetenheten vidare från ekomat till ekologisk hudvård och låt din kropp må bra på alla sätt, inifrån och ut!.
Ekologisk hudvård som vi rekommenderar:
No Perfume Cleansing Lotion
Pris: 49kr
KÖP HÄR ->
Urtekram No perfume Hand Cream
Pris: 26kr
KÖP HÄR ->
Nature Aloe Vera Shower Gel
Pris: 79kr 99kr
KÖP HÄR ->
Urtekram Aloe Vera Foot Cream
Pris: 57kr 60kr
KÖP HÄR ->
Bilder från instagram:
Kontaktuppgifter.
E-post: hej@ecologiska.se
Instagram: Linas.ekologiska.barnmat & Ecologiska.se
Web: www.ecologiska.se